Groene zorg initiatief
Dagbesteding

Why try to fit in, when you’re born to stand out?

Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap

Deze quote zegt eigenlijk waar het op staat. Je hoeft niet te zijn als al de rest. Ben je anders of voel je je een vreemde eend in de bijt, … ga op zoek naar je krachten en zoek uit wie je bent en waarin je uitblinkt. Geloof in jezelf, omarm je angsten en vindt de moed om je grenzen te stellen.

Hier op de Liberty Ranch kan je tot rust komen, je hoofd leegmaken. Wij huisvesten een 65-tal paarden in kuddeverband. Onze paarden staan in een paddock paradise en hebben, binnen het domein, de vrijheid om te gaan en staan waar ze willen.

Die vrijheid is fijn om te zien. In de kudde is er een hiërarchie/ rangorde, net als in de echte wereld. Als je de kudde gaat observeren dan zal je zien dat er onder de paarden leiders zijn en volgers. En dat is goed. Ieder zoekt zijn plekje in die rangorde waar die zich goed bij voelt. Zolang het met respect en vertrouwen loopt. Maar wat maakt iemand een leider? Waarom kies je om te volgen? Of wanneer zeg je, STOP het is GENOEG, hier trek ik mijn grens of hier ga ik een andere weg bewandelen!

Als je met paarden gaat werken ligt de focus op het HIER en NU. Het zijn immers grote dieren waardoor het belangrijk is dat je alert bent en jouw focus dus bij het paard ligt. Zo kan je niet denken aan die kwetsende woorden die je gisteren naar je hoofd kreeg, of aan die pesterijen op school of op het werk, of aan die fout die je gemaakt hebt en maar niet kan vergeten, of de stress om een ideale partner én moeder/vader, én werknemer én … te zijn.

Paarden spiegelen ook enorm en gaan jouw energie overnemen. Dus het is belangrijk dat je een paard met de juiste energie gaat benaderen. Het ene paard is al gevoeliger dan het andere. En zo is dat ook met mensen. Ieder mens vraagt een andere benadering. Waarom mag de ene persoon wel dicht tegen je aankomen en de andere niet? Waarom voel je soms stress als je baas voorbijkomt of de juf even op je blad komt kijken? En hoe komt dat je dit niet voelt bij een vriend of vriendin, of bij een vertrouwenspersoon, …

Waarom het zo fijn is om met paarden (dieren) te werken is omdat ze NIET oordelen. Ze gaan geen kwetsende woorden zeggen, ze gaan niet pesten of jou de afgrond in duwen … integendeel, ze gaan met je connecteren. En als die CONNECTIE er is, dan heb je een VRIEND VOOR HET LEVEN.

Er is natuurlijk meer te doen dan enkel met paarden werken op een paardenranch. Ook moet wat de paarden achterlaten worden opgekuist. De paddocks en stallen uitmesten, bijvoer geven, hooistroken vullen, …

Zo is er ook het domein dat we netjes willen houden. De bomen vragen al eens een snoeibeurt, het onkruid woekert met plezier verder, de paarden doen al eens een omheining of een draad stuk, …

En dan zijn er nog een hoop ideeën om onze ranch te verbeteren, zoals nieuwe obstakels bouwen voor de paarden op ons funpark, houten vogelkastjes maken, … misschien ben je wel heel handig en heb je zelf toffe ideeën.

Wij hebben graag mensen rondom ons en vinden het fijn om ze een welkom-gevoel te geven. Ieder met zijn unieke persoonlijkheid en met zijn eigen rugzak.

Kom je hoofd leegmaken op de Liberty Ranch en geniet vooral van de BUITENLUCHT, de ZUURSTOF en de RUST die je hier kan vinden.

Voorbeelden van activiteiten

 • Borstelen en knuffelen met de paarden
 • Hooistroken opschudden en bijvullen
 • Paarden bijvoer geven
 • Onderhouden van het domein en de lokalen
 • Stallen uitmesten, paddocks uitmesten
 • Onkruid wieden
 • Ons funpark met obstakels netjes houden
 • Nieuwe obstakels voor de paarden maken (funpark)
 • Met de paarden naar/in de vijver
 • Op ponywandeling gaan
 • Klaarmaken van de lunch
 • Gewoon lekker zitten en kijken naar onze kudde paarden
 • Paarden op de weide zetten / van de weide halen
 • Creatief bezig zijn (wilgenhut maken, vogelkastjes bouwen,…)
 • Creatief bezig zijn (hoefijzers versieren, macramé, schilderen, tekenen, …)
 • Lekker luieren in onze weide
 • Wandelen, genieten in de natuur
Voor wie?

Kinderen*, jongeren, volwassenen die er even tussenuit willen en even de pauzeknop indrukken. Jongeren die het alsmaar moeilijker vinden om op de schoolbanken te zitten, mensen met een mentale of (licht) fysieke beperking, kinderen/jongeren/volwassenen met diagnose ASS, ADHD, … bij ons kunnen jullie terecht. Kom genieten en mee zorgen voor de paarden, steek een handje toe bij de dagdagelijkse dingen die bij een paardenranch horen, laat ons samen creatief bezig zijn, ...

Kinderen* = vanaf 8 jaar