Where freedom meets passion

6-DELIGE CURSUS PECTORALE BAND - EEN GEZOND POSTUUR VOOR JE PAARD!

Weet jij hoe een gezond postuur er uitziet en hoe dit wordt vertaald naar gezonde beweging in jouw paard?
Weet jij dan ook hoe een slecht postuur er uitziet en welke invloed dit heeft op het bewegingssysteem van je paard?
Of loop je aan tegen problemen in de spierontwikkeling. Blijft je bovenlijn onderontwikkeld? Lijkt het of je paard een dikke buik heeft maar de ribben blijven zichtbaar? Een dipje voor de schoft waarvan je denkt dat dit door de bouw van je paard komt? Een onderhals die maar niet wilt verdwijnen? Weinig of geen rugspieren? Een achterhand die niet wil ontwikkelen?
Dit kan komen door problemen in de thoracic sling.

Wat is de pectorale band juist?
Doordat paarden geen sleutelbeen hebben zijn ze volledig afhankelijk van hun pectorale band om hun voorhand te ondersteunen. De pectorale band is een verzamelnaam voor de spieren die samenwerken om de voorhand op een gezonde manier te dragen. Deze zijn cruciaal voor correcte oprichting en verzameling.
In deze 6-delige cursus leer jij hoe deze spieren samenwerken en hoe deze te versterken.

Wat de veelvoorkomende problemen zijn en hoe dit zich uit in het postuur.
Ook bekijken we hoe dit het paard mentaal beïnvloedt en andere problemen die hierdoor naar boven kunnen komen.

Na deze cursus kijk je anders naar je paard en heb je geleerd dat kleine, soms heel makkelijke oefeningen een groot verschil kunnen geven in comfort.

Deze cursus wordt gegeven door: Darcy Mc Rae en Elise Claes.

Darcy: Aangezien ik 24 ben en op mijn 9 ben begonnen met paardrijden, kan ik wel zeggen dat veel van mijn identiteit vasthangt aan heel het paardengebeuren.
Hierin komt uiteraard mijn eigen paard aan bod, Harley. Mijn soulmate/leermeester, die ik als 11-jarige heb gekregen toen hij nog maar 2 jaar was. Samen hebben we al een heel avontuur afgelegd en we zijn zeker nog niet klaar met leren en groeien. De woorden die ik zou gebruiken om mezelf te omschrijven zijn: introvert, gestructureerd, rustig maar ook enthousiast, leergierig en gepassioneerd.

Dit zijn de kwaliteiten waardoor ik graag met dieren en voornamelijk paarden werk. Door deze passie, wat inmiddels toch een beetje een obsessie is geworden, ben ik gaan studeren aan de hogeschool Vives. Inmiddels ben ik afgestudeerd en heb mijn Bachelor-diploma in agro-en biotechnologie met keuze dierenzorg op zak.
Daarnaast blijf ik mezelf uitdagen en leer ik graag nieuwe dingen aan in mijn vrije tijd zoals extra theorieavonden, webinars, podcasts, boeken lezen, … uiteraard steeds met als onderwerp paarden. Hier leg ik vooral mijn focus op biomechanica, spiertraining (rechtrichten), academisch en ethologie.

Darcy heeft haar instructeurs-diploma op zak en werkt als instructrice op de Liberty Ranch. Ze heeft grondwerk supreme volledig doorlopen en is bezig met advanced rijden.

Elise: Ik ben opgegroeid met de film Spirit. Dus er was geen enkele andere mogelijkheid dan tussen de paarden terechtkomen. Vanaf mijn 5 jaar rijd ik paard en door de jaren heen ben ik blijven leren en bijscholen. Nu 17 jaar later en vele uren in het zadel te hebben gezeten, maar ook veel gewerkt te hebben naast mijn paard, heb ik me de afgelopen jaren verdiept in de pectorale band én de gezonde beweging van het paard. Het paard en de omgeving bekijk ik als een geheel, vandaar dat ik ook de basis ken van zadelpassen, hoefverzorging en voeding.

Instap 3:                           

Zondag 14/01/24 – Theorie
Zondag 28/01/24 – Theorie oefeningen + oefeningen toepassen in prakrijk (stilstand en stap)
Zondag 25/02/24 – Herhaling oefeningen + verfijning en verdieping van de oefeningen
Zondag 24/03/24 – Longeren en handwerk
Zondag 21/04/24 – Hoe geleerde oefeningen toepassen in het rijden
Zondag 05/05/24 – Waar loop ik nog tegenaan. Vragen en feedback

Instap 4:                          

Zaterdag 20/04/24 – Theorie
Zaterdag 04/05/24 – Theorie oefeningen + oefeningen toepassen in praktijk (stilstand en stap)
Zaterdag 18/05/24 – Herhaling oefeningen + verfijning en verdieping van de oefeningen
Zaterdag 08/06/24 – Longeren en handwerk
Zaterdag 13/07/24 – Hoe geleerde oefeningen toepassen in het rijden
Zaterdag 10/08/24 – Waar loop ik nog tegenaan. Vragen en feedback

Praktisch

Prijs voor deze 6-delige cursus is € 400.

We starten steeds om 9u en eindigen om 12u.

Deelname met je eigen paard op de praktijkdagen is zeker een meerwaarde. Als je met eigen paard niet tot hier kan komen, is het mogelijk om deze opleiding te volgen zonder paard en de oefeningen op een paard van de instructeurs aan te leren zodat je thuis de geleerde technieken kan toepassen.

We voorzien voldoende ruimte tussen de data zodat je de volgende cursusdag kan terugkoppelen met ervaringen, vragen, moeilijkheden, … en dus voldoende tijd kan nemen om het effect van de oefeningen te ervaren.

Maximum 10 deelnemers